ZANIMLJIVOSTI

 

Pametni koraci

 
 

Nova generacija solarnih ćelija

Solarne ćelije i njihova funkcija već je odavno prihvaćena u tehnološkom i praktičnom smislu. Tehnologija koja sunčevu energiju pretvara u električnu nadograđuje se i napreduje rapidno, a akteri u ovoj utrci ponuditelja najboljeg rješenja, zadatak su shvatili ozbiljno.
Kada pričamo o akterima koji nam nude bolja i jača energetsko-tehnološka rješenja, moramo spomenuti i japansku tvrtku Kaneka Corporation. Kaneka Corporation proizvela je silikonsku solarnu ćeliju koja je pokazala do sada najveću učinkovitost pretvorbe sunčeve energije.
 
 

Solarni krov

Ne samo da izgleda lijepo već i čini dobro. Solarni krov tvrtke Tesla, Inc. je posve drugačiji krov od krovova koje viđamo svaki dan. Ovaj krov nas štiti od padalina i usput-proizvodi energiju! Da, Teslin krov sastavljen je od solarnih ćelija i pretvara sunčevu energiju u električnu. U sustav je integrirana i baterija iz koje se prikupljena energija, po potrebi, može koristiti i s odgodom.
Također, veličina ćelija može se prilagoditi individualnoj potrebi kućanstva za energijom, točnije, solarni crijep kombinira se s crijepom koji to nije pa se aktivna površina za pretvorbu energije smanjuje. Obje vrste crijepova naizgled su jednake te je na taj način očuvana estetska jednolikost krova. U svakom slučaju, ovaj proizvod spoj je estetike, sigurnosti i energetske učinkovitosti i kao takav zaslužuje našu pažnju.