O NAMA

TKO SMO

Trgovačko društvo Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o. (OIEO) osnovano je 09.01.2014. godine, kao rezultat implementacije aktivnosti u sklopu projekta prekogranične suradnje „Hrvatsko – Mađarska mreža obnovljivih izvora energije“ (CHREN).
Osnivači trgovačkog društva Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o. su Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i Grad Osijek. Osim njih, u projektu CHREN sudjelovali su Poljoprivredni fakultet Osijek, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Udruga EU Centar, te Fenntarthato Fejlodesert Egyesulet i Europeer Alapitvany iz Mađarske. Vlasnički omjeri su definirani u sljedećim iznosima: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera ima udio 15%, a grad Osijek 85%.

NAŠA VIZIJA

Znanost pruža važan doprinos jačanju ekonomije utemeljene na znanju. Znanstvena istraživanja dovode do novih spoznaja i tehnoloških rješenja. Mogućnost da se znanstveni rezultat pretvori u uspješan proizvod važna je za budući gospodarski razvitak naše zemlje. Stoga je važno imati jaku znanstvenu osnovu, odgovarajuće izvore financiranja i adekvatnu i potrebnu poslovnu i tehnologijsku infrastrukturu.
U skladu s globalnim trendovima smanjenja potrošnje fosilnih goriva, povećanja ekološke svijesti i smanjenja potrebe za uvozom energije, obnovljivi izvori energije postižu sve veću važnost. Budući da u Osječko-baranjskoj županiji, ali i širem regionalnom području, iskorištenost potencijala obnovljivih izvora energije nije na zadovoljavajućoj razini, našim aktivnostima želimo doprinijeti značajnom napretku u istraživačkom i edukacijskom segmentu korištenja obnovljivih izvora energije.
Projekt Grada Osijeka Znanstveni centar za obnovljive izvore energije s bioplinskim postrojenjem na prioritetnoj je listi projekata financiranih od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Znanstveni centar za obnovljive izvore energije proizvodnjom električne energije putem bioplinskog postrojenja neposredno će utjecati na veće korištenje obnovljivih izvora energije u Osječko-baranjskoj županiji, a posredno će se ostvarenim prihodima od puštanja dobivene električne energije u mrežu, ulagati u znanstvena istraživanja kao osnovu za razvoj i napredak. Također će važnu ulogu zauzeti edukativni segment poslovanja centra koji za cilj ima sustavno stvarati kritičnu masu stručnjaka i informiranih građana, u smjeru osnaživanja ljudskih potencijala u području korištenja zelenih tehnologija.