INOVA-BUDI UZOR 2017.

Budi uzor®/Inova® 2017. je najveća izložba inovacija u Jugoistočnoj Europi ove godine. Glavni organizator ovogodišnje izložbe je TERA Tehnopolis d.o.o. uz suorganizaciju Saveza hrvatskih inovatora, Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te uz podršku partnera, pokrovitelja i supokrovitelja. Izložba se održala od 9. do 11. studenoga u dvorani Gradski vrt u Osijeku pod motom „Pametni gradovi“ (eng. „Smart cities“).

Odlučili smo i mi biti dio priče pa smo se prijavili na izložbu te tri dana bili u ulozi izlagača. Tako smo bili u prilici upoznati mnoštvo inovatora i njihovih ideja, ponekih ispred svoga vremena. Izlagača je bilo mnogo, kako iz Hrvatske, tako i iz dalekih zemalja poput Indonezije, Koreje, Irana i Turske. I domaći i strani izlagači imali su zajednički cilj-upoznati svijet sa svojim inovativnim rješenjima iz različitih područja. Naglasak je bio na konceptu „pametnih gradova“ te je kao takav, ovogodišnji sajam bio u skladu sa svjetskim trendovima digitalizacije i održivosti.
Na kraju su nam ostala poneka pitanja u glavi, poput: Hoćemo li zaista u budućnosti imati besplatnu energiju te koliko će posla nas običnih ljudi preuzeti roboti? Možda su ovakvi primjeri ipak dio daleke budućnosti, međutim uskoro u omiljenim kafićima svog pametnog grada, umjesto od konobara, kavu ćete moći naručiti od-pametne kocke. A mnoge inovacije možemo tek očekivati jer, zaista, ljudska kreativnost nema granica.