Centar za obnovljivu energiju

9.1. je na Odjelu za matematiku održana svečanost osnivanja trgovačkog društva Obnovljivi izvori energije d.o.o., u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, projekta “CHREN”. Osnivanju su prisustvovali gradonačelnik Ivan Vrkić, njegov zamjenik Denis Ambruš te rektor osječkog Sveučilišta Željko Turkalj. Uz kratku prezentaciju Ambruš je predstavio projekt “CHREN”.

Vodeći korisnik projekta je Sveučilište J.J.Strossmayera koje je zajedno s Gradom Osijekom otvorilo Centar za obnovljivu energiju.

Program je namjenjen utemeljenju mreže za istraživanje i razvoj te edukacije u regionalnoj suradnji uz granicu, kao i proširenju mogućnosti upotrebe i razvoja obnovljivih energija. Neki od ciljeva “CHREN”-a su poticanje zelenih investicija, podupiranje izvoza na tržišta trećih zemalja te prepoznavanje mogućnosti iz izvora onbnovljivih energija i ekologije, analiza i identificiranje istih u prekograničnoj relaciji. U pograničnoj regiji pruža se široka mogućnost za iskorištenje izvora obnovljive energije.